Zhoubné nádory a chronické renální selhání - Tesařová, Petra (Aktuality v nefrologii, 2015)
Terapie souběhu anémie při chronické renální insuficienci a anémie chronických chorob spojené s malignitou je jedním z řady hraničních problémů mezi onkologii a nefrologií, které lze zahrnout do problematiky onkonefrologie (akutní a chronické renální selhání u nemocných se zhoubným nádorem, nefrotoxicita protinádorové léčby, paraneoplastickické syndromy s postižením ledvin, pacienti po nefrektomii pro zhoubné nádory ledvin, proťmádorová léčba a náhrada funkce ledvin.transplantace ledvin u nemocných v remisi malignity,onkologická léčba pacientů s transplantovanou ledvinou,léčba bolesti u nemocných se zhoubným nádorem a chronickou renální insuficienci. Nová doporučení pro optimální léčebný přístup v těchto situacích by se měla nejspíše opírat o výsledky posledních klinických studií v oblasti onkonefrologie. Metaanalýza klinických a preklinických studií s ESA u onkologických pacientů nepotvrdila jednoznačný nepříznivý dopad ESA na progresi zhoubného nádoru. Některé individuální studie ale prokázaly souvislost mezi podáváním ESA a progresí nemoci. V zájmu bezpečnosti a dostatečné účinnosti léčby anémie je třeba ESA indikovat uvážlivě a dodržovat některé zásadní podmínky, které zohledňují ASCO/ASH, ESMO, EORTC doporučení.
Keywords: Clinical Trials as Topic; Meta-Analysis as Topic; onkonefrologie; Disease Progression; Anemia; klinické zkoušky jako téma; hematinika; hodnocení rizik; randomizované kontrolované studie jako téma; anemie; preklinické hodnocení léčiv; tromboembolie; Neoplasms; Radiotherapy; Risk Assessment; metaanalýza jako téma; lokální recidiva nádoru; Renal Insufficiency, Chronic; Drug Evaluation, Preclinical; Thromboembolism; chronická renální insuficience; mezioborová komunikace; Randomized Controlled Trials as Topic; lidé; nádory; radioterapie; Humans; Neoplasm Recurrence, Local; Hematinics; Interdisciplinary Communication; progrese nemoci