Možnosti chirurgické léčby diplopie u pacientů s endokrinní orbitopatií - Pražáková, Lenka; Rezek, Pavel (Česká a slovenská oftalmologie, 2015)
Cíl práce: Zhodnotit výsledky chirurgické léčby diplopie u pacientů s endokrinní orbitopatií. Materiál a metodika: Retrospektivní hodnocení výsledků u 76 pacientů operovaných pro diplopii při endokrinní orbitopatii na Očním oddělení nemocnice Kolín v letech 2008–2013. U všech pacientů v souboru byla provedena retropozice dolního přímého svalu a u 11 pacientů byla doplněna retropozice vnitřního přímého svalu. Pět pacientů bylo ze statistického zpracování vyřazeno, protože k odstranění diplopie v přímém pohledovém směru bylo u nich nutno doplnit další chirurgické výkony na okohybných svalech. Pacienti absolvovali kompletní ortoptické vyšetření a vyšetření na Hessově plátně předoperačně a měsíc po operaci. Pro hodnocení, které probíhalo půl roku po chirurgickém výkonu, jsme zvolili velikost úchylky na hůře pohyblivém oku. Dalším kritériem bylo subjektivní vnímání diplopie pacientem. Výsledky: Zcela bez diplopie v přímém pohledovém směru bylo 72 pacientů. U čtyř pacientů bylo nutno dokorigovat zbytkovou vertikální diplopii prizmatickou korekcí ve výši 3 pdtp před každé oko. U 36 pacientů do půl roku nastoupilo, dle ortoptického rozboru, funkční binokulární vidění. Kompenzační postavení hlavy vymizelo u všech našich pacientů. Závěr: Léčba endokrinní orbitopatie musí být komplexní. Při dodržení podmínky správné indikace v logickém časovém sledu je možno chirurgicky odstranit diplopii u většiny pacientů.
Keywords: dospělí; retrospektivní studie; oftalmologické chirurgické výkony; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Thyroidectomy; Endocrine System Diseases; nemoci orbity; tyreoidektomie; mužské pohlaví; Gravesova nemoc; Graves Disease; diplopie; Adult; výsledek terapie; Treatment Outcome; Ophthalmologic Surgical Procedures; ženské pohlaví; Female; celková anestezie; Anesthesia, General; lidé; nemoci endokrinního systému; Diplopia; Retrospective Studies; Male; Orbital Diseases