Malignant tumours of the duodenum - Ryska, Miroslav; Hrabal, Petr (Rozhledy v chirurgii, 2015)
Ucelený přehled duodenálních nádorů se v současné literatuře prakticky nevyskytuje. S jednotlivými typy zhoubných nádorů se lze seznámit v rámci přehledu malignit tenkého střeva, popsanými soubory kazuistik či jednotlivých případů. Výjimkou jsou nádory ampulární oblasti, které jsou podrobně uvedeny v poslední WHO histologické klasifikaci nádorů trávicího ústrojí. Z domácích ani zahraničních literárních pramenů nelze vyhledat ani ucelený náhled na léčbu nádorů duodena. Obdobně je tomu i při vyhledávání chirurgických postupů. Resekční výkony na duodenu by proto měly být prováděny na pracovištích, které mají dostatečnou zkušenost s výkony v oblasti hepato-pankreato-biliární.
Keywords: nádory duodena; Adenocarcinoma; pankreatoduodenektomie; adenokarcinom; Pancreaticoduodenectomy; lidé; Duodenum; Duodenal Neoplasms; Humans; duodenum