Úloha cyklín‑dependentnej kinázy 1 v meiotickom dozrievaní oocytov - Ferencová, Ivana; Šolc, Petr (Bioprospect, 2015)
Meiotické delenie cicavčích oocytov je fyziologicky zastavené v profáze prvého meiotického delenia (blok v profáze I). Návrat do meiózy sa nazýva znovuzahájenie meiózy. U oocytov je kontrolované cyklín‑dependentnou kinázou 1 (CDK1). Aktivita CDK1 je negatívne regulovaná fosforyláciou na treoníne 14 a tyrozíne 15. Počas bloku v profáze I je CDK1 inaktivovaná, pretože tieto aminokyseliné zvyšky sú fosforylované prostredníctvom Wee1B/Myt1 kináz. Pre znovuzahájenie meiózy musí byť CDK1 aktivovaná a aminokyselinové zvyšky defosforylované pomocou CDC25 fosfatáz. Aktivácia/inaktivácia CDK1 závisí na aktivite regulačných kináz a fosfatáz a rovnako aj ich lokalizácii v oocyte.
Keywords: cyklin-dependentní kinasy; Cyclin-Dependent Kinases; Mice; oocyty; cyklin B1; Cyclin B1; meióza; Animals; Humans; Oocytes; Meiosis; lidé; zvířata; myši