Použití optické koherenční tomografie u roztroušené sklerózy - Matušková, Veronika; Lízrová Preiningerová, Jana; Vysloužilová, Daniela; Michalec, Marek; Kasl, Zdeněk; Vlková, Eva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Optická koherenční tomografie je bezkontaktní, rychlá a dobře reprodukovatelná zobrazovací metoda, jejíž pomocí získáváme detailní obraz struktury sítnice. Patologické změny na sítnici v souvislosti s roztroušenou sklerózou (RS) zahrnují jak následky zánětu očního nervu, tak i odraz difuzních neurodegenerativních změn. Úbytek vrstvy retinálních nervových vláken, atrofie makuly a specifické ubývání vrstvy gangliových buněk korelují se změnou zrakové ostrosti, s atrofií mozku a s kognitivními změnami u pacientů s RS. Přední část zrakové dráhy se stala modelem neuroaxonálního poškození u RS a začíná být využívána k monitoraci progrese RS a k testování neuroprotektivního účinku léků. Článek shrnuje principy optické koherenční tomografie a jejího použití u RS.
Keywords: retina; Retina; optická koherentní tomografie; Tomography, Optical Coherence; Humans; Data Interpretation, Statistical; roztroušená skleróza; lidé; Multiple Sclerosis; interpretace statistických dat