Komplikace kranioplastik po dekompresivní kraniektomii - Hrabovský, Dušan; Jančálek, Radim; Říha, Ivo; Chrastina, Jan (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Cíl: Podle literatury dosahuje četnost komplikací kranioplastiky po dekompresivní kraniektomii i více než 30 %. Cílem studie je hodnocení četnosti, příčin a léčby komplikací kranioplastik po dekompresivní kraniektomii pro expanzivně se chovající supratentoriální ischemii nebo kraniocerebrální poranění a analýza důvodů neprovedení kranioplastiky u části nemocných po dekompresivní kraniektomii. Soubor a metodika: V retrospektivní studii nemocných po dekompresivní kraniektomii (2006–2014) byla kranioplastika provedena u 25 z 35 nemocných s expanzivní malacií (71,4 %) a u 33 z 68 zraněných s poúrazovou nitrolební hypertenzí (48,5 %). Výsledky: Nejčastější příčinou neprovedení kranioplastiky bylo úmrtí. U 20 % nemocných s mozkovou ischemií a 61,3 % zraněných byla kranioplastika provedena časně (do 10 týdnů). Četnost neurochirurgických komplikací byla u kranioplastik u nemocných s expanzivní malacií 12 % (explantace plastiky u 8 %) a u kranioplastik po kraniocerebrálním poranění dosahovala 9,1 % (explantace plastiky u 3 %). Hydrocefalus a subdurální kolekce byly před kranioplastikou přítomny u 6 a 9,1 % zraněných. Četnost hydrocefalu po kranioplastice byla u kraniotraumat 6 % a u mozkové ischemie 4 %. Závěry: Četnost komplikací kranioplastik, byť nižší než uvádí literatura, převyšuje hodnoty očekávané u elektivních operací. Subdurální kolekce a hydrocefalus nelze jednoznačně hodnotit jako komplikaci kranioplastiky, protože mohou být přítomny již před kranioplastikou v důsledku základního onemocnění.
Keywords: hydrocefalus; Female; dekompresní kraniektomie; ženské pohlaví; plastická chirurgie; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; Craniocerebral Trauma; mozek; Surgery, Plastic; neurochirurgické výkony; Hydrocephalus; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Male; Brain; lidé středního věku; Decompressive Craniectomy; mužské pohlaví; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Retrospective Studies; Middle Aged; kraniocerebrální traumata; Humans