Možnosti terapie pacientů s meningeomem grade III - Musil, Josef; Mrlian, Andrej; Duba, Miloš; Smrčka, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Meningeomy grade III patří mezi zřídka se vyskytující neoplazie centrálního nervového systému. Na rozdíl od benigních forem se jedná o onemocnění s agresivním růstem a špatnou prognózou. Resekce, i radikální, musí být následována neodkladnou adjuvantní radioterapií, která umožní lepší lokální kontrolu, zejména u parciálně resekovaných tumorů. Navzdory komplexní terapii zůstává tato zřídkavá varianta onemocněním se špatnou prognózou a krátkou délkou přežití. Autoři zpracovávají šestičlennou skupinu pacientů s meningeomem grade III. Skupina je analyzována z hlediska diagnostiky, radikality operace, velikosti rezidua před ozářením, dále z hlediska následné léčby a střední doby přežití. U dvou pacientů byla provedena radikální resekce vč. origa, u zbylých čtyř zůstalo origo neresekováno. Všichni pacienti se následně podrobili radioterapii. V případě výskytu recidivy se postupovalo individuálně, terapie varírovala od reoperace přes ošetření pomocí gamma nože až po paliaci. Střední doba přežití byla 18 ? 7 měsíců. Veškeré terapeutické postupy by měly vést k maximální radikalitě léčby při minimalizaci rizika vzniku neurologického deficitu.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Recurrence; kombinovaná terapie; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; Survival Analysis; staging nádorů; Meningioma; magnetická rezonanční tomografie; recidiva; Neurosurgical Procedures; neurochirurgické výkony; adjuvantní radioterapie; Combined Modality Therapy; Radiotherapy, Adjuvant; meningeom; analýza přežití; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Neoplasm Staging; Humans