Úloha Streptococcus mutans v orálnom biofilme - Legéňová, K; Bujdáková, Helena (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2015)
Streptococcus mutans patrí medzi primárnych kolonizátorov ústnej dutiny. Vďaka vhodným virulenčným faktorom – produkcia glukánov, rezistencia voči kyselinám, prirodzená kompetencia a tvorba kompaktného biofilmu, má istú výhodu oproti iným primárnym kolonizátorom. Je považovaný za hlavný etiologický agens zubného kazu. V súčasnosti je zubný kaz považovaný za fenomén súvisiaci s metabolickou aktivitou baktérií v orálnom biofilme a má významný nielen zdravotný, ale aj socioekonomický dopad.
Keywords: zubní kaz; signální transdukce; Dental Caries; biofilmy; Oral Hygiene; Glucans; lidé; Streptococcus mutans; ústní sliznice; glukany; Signal Transduction; Biofilms; orální hygiena; Humans; Mouth Mucosa; Extracellular Matrix; extracelulární matrix