Benigní akutní myozitidy u dětí jako komplikace chřipky B a jejich diferenciální diagnostika - Hlaváčová, Adriana; Krbková, Lenka; Čapovová, Iva; Klapačová, Lenka; Jirsenská, Zlatava; Ryzí, Michal; Bednářová, Jana (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2015)
Účel studie: Analýza průběhu benigních akutních myozitid u dětí během chřipkové epidemie 2012/2013 včetně rozboru klinických specifik, laboratorních nálezů, diagnostických a terapeutických postupů a prognózy. Metody: Retrospektivně bylo hodnoceno 10 pacientů s myozitidou při chřipkovém onemocnění. Byly analyzovány hematologické a biochemické parametry. K detekci viru byla použita přímá metoda real time-PCR ze stěru z nosohltanu. Výsledky: Průměrný věk nemocných byl 7,1 roku, 8 z 10 pacientů představovali chlapci. Svalové potíže se objevily v době ústupu chřipkových příznaků. Vznikaly velmi náhle a měly charakter silných bolestí svalů bérců. V 9 případech znemožňovaly chůzi. Stoj na špičkách byl popsán u 6 dětí, chůze o široké bázi u jednoho chlapce. Vyšetřením krevního obrazu byla zjištěna leukopenie (8 případů) a trombocytopenie (5 případů). V biochemii byla typická elevace svalových enzymů (kreatinkinázy, aspartátaminotransferázy) a myoglobinu u všech pacientů. U všech dětí byla prokázána chřipka B. K spontánní úpravě potíží došlo během 2–4 dnů ve všech případech. Závěry: Benigní akutní myozitida probíhá pod obrazem přechodného postižení svalů znemožňujícího chůzi, velmi vzácně může být komplikována rhabdomyolýzou se selháním ledvin. Nejčastěji je spojována s chřipkou B a postihuje děti školního věku, převážně chlapce. Dobrá znalost této problematiky vede k usnadnění diferenciální diagnostiky a vyloučení závažnějších příčin poruchy chůze. Symptomatická terapie je plně dostačující, ke spontánnímu ústupu potíží dochází během několika dní. Včasné rozpoznání tohoto onemocnění výrazně eliminuje nadbytečnou diagnostickou i terapeutickou intervenci.
Keywords: Influenza, Human; Statistics as Topic; klinický obraz nemoci; diferenciální diagnóza; Disease Attributes; Female; dítě; předškolní dítě; statistika jako téma; výsledek terapie; ženské pohlaví; lidé; virus chřipky B; Treatment Outcome; Diagnosis, Differential; myozitida; Myalgia; Male; Walking; Child, Preschool; Influenza B virus; Myositis; chřipka lidská; myalgie; Child; mužské pohlaví; chůze; Humans