Manažment liečby pacientov s neuroendokrinnými nádormi tráviaceho traktu - Kiňová, Soňa; Kováčová, Martina; Čaprnda, Martin; Koreň, Michal (Vnitřní lékařství, 2015)
Neuroendokrinné nádory (NEN) vychádzajú z buniek difúzneho neuroendokrinného systému. Produkujú peptidy alebo amíny, ktoré účinkujú ako hormóny alebo neurotransmitery. Incidencia NEN je pomerne nízka. Diagnostika a liečba týchto tumorov je multidisciplinárna. Cieľom práce bola analýza súboru pacientov s dobre diferencovaným neuroendokrinným nádorom tráviaceho traktu. Zaradení boli pacienti sledovaní od roku 1998 do roku 2013, ktorí mali histologicky potvrdený dobre diferencovaný, nízko alebo stredne malígny neuroendokrinný nádor gastrointestinálneho traktu. Do súboru bolo zaradených 97 pacientov. Z toho 34 (35,1 %) mužov a 63 (64,9 %) žien. Zistili sme, že v liečbe pacientov so stanovením diagnózy po roku 2005 sa signifikantne menej využíva interferón a signifikantne častejšie sa využíva endoskopická a PRRT liečba. Identifikovali sme najvhodnejší diskriminant pre rozdelenie pacientov z hľadiska výskytu metastáz v čase stanovenia diagnózy podľa hladiny 5-HIAA na 6,8 mg/24 hod, podľa hladiny CgA na 70 ng/ml. Identifikovali sme nasledovné rizikové faktory pre celkovú mortalitu: pečeňové metastázy, hnačky, flush, lokalizácia primárneho tumoru v tenkom čreve, vysoké hodnoty CgA a 5-HIAA v čase stanovenia diagnózy (5-HIAA > 520,52 mg/24 hod, CgA > 174,5 ng/ml). Ako pozitívny prognostický faktor sme identifikovali chirurgickú liečbu. Kľúčové slová: chromogranín A – kyselina 5-hydroxyindoloctová – neuroendokrinný nádor
Keywords: dospělí; Somatostatin; metastázy nádorů; Sex Distribution; Kaplan-Meier Estimate; Statistics as Topic; Receptors, Peptide; Female; Radioisotopes; rozložení podle pohlaví; neuroendokrinní nádory; statistika jako téma; Age Factors; Adult; ženské pohlaví; Kaplanův-Meierův odhad; Time Factors; časové faktory; Chromogranin A; věkové faktory; lidé; Flushing; Hydroxyindoleacetic Acid; radionuklidy; receptory peptidů; průjem; Risk Factors; Digestive System Neoplasms; retrospektivní studie; chromogranin A; Male; Aged; Diarrhea; kyselina hydroxyindoloctová; rizikové faktory; Disease Management; zrudnutí; Neuroendocrine Tumors; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; nádory trávicího systému; Neoplasm Metastasis; Retrospective Studies; Middle Aged; somatostatin; management nemoci; Humans