Izolovaná forma non-kompaktní kardiomyopatie jako vzácná příčina srdečního selhání - Skopoulis, Sotiris; Suková, Nikol; Frídl, Petr; Karimova, Zarina (Intervenční a akutní kardiologie, 2015)
Nonkompaktní kardiomyopatie (dále LVNC – left ventricular non-compaction) představuje vzácné dědičné onemocnění projevující se srdečním selháním, tromboembolickými komplikacemi, arytmiemi včetně náhlé smrti na podkladě maligní arytmie. Tato choroba bývá často mylně diagnostikována jako dilatační či ischemická kardiomyopatie, apikální hypertrofická kardiomyopatie nebo jako jiné infiltrativní pochody myokardu včetně tumorů. Cílem této práce je poskytnout aktuální a detailní přehled informací o izolované formě LVNC.
Keywords: Heart Failure; Ventricular Dysfunction, Left; echokardiografie; dospělí; Magnetic Resonance Imaging; lidé; srdeční selhání; izolovaná nekompaktnost myokardu komor; mužské pohlaví; Male; dysfunkce levé srdeční komory; magnetická rezonanční tomografie; Adult; Echocardiography; Isolated Noncompaction of the Ventricular Myocardium; Humans