Glutenová neuropatie - Vlčková, Eva (Neurologie pro praxi, 2015)
Spektrum onemocnění, vznikajících v souvislosti s konzumací glutenu (lepku), proteinu obsaženého v obilovinách, je souhrnně označováno termínem gluten-related disorders (GRD). Nejčastějšími klinickými jednotkami z této skupiny onemocnění jsou celiakie a tzv. neceliakální glutenová senzitivita. Obě onemocnění mají vysokou prevalenci v populaci a velmi variabilní klinickou manifestaci včetně projevů neurologických, kam patří i tzv. glutenová neuropatie, vyskytující se až u 50 % pacientů s celiakií. Nejčastěji jde o axonální, senzitivně-motorickou polyneuropatii s chronickým průběhem, neobvyklé nejsou ani asymetrické formy či polyneuropatie tenkých vláken. Diagnostika je vedle klinického obrazu založena na sérologickém průkazu protilátek proti gliadinu (část molekuly glutenu) a v případě celiakie také proti tkáňové transglutamináze či endomysiu, histologických změnách v biopsii střevní sliznice ev. genetickém průkazu asociace s HLA antigeny II. třídy. Konfirmačním testem je také klinický a laboratorní efekt bezlepkové diety, která je klíčovým terapeutickým opatřením v prevenci rozvoje příznaků poruch glutenové tolerance. U pacientů s glutenovou neuropatií vede dieta spíše k zástavě progrese postižení než k regresi stávajícího neurologického deficitu.
Keywords: nemoci střev; Intestinal Diseases; gluteny; Diet, Gluten-Free; Peripheral Nervous System Diseases; Autoimmune Diseases; Gliadin; polyneuropatie; lidé; neceliakální glutenová senzitivita (NCGS); alergie na pšenici; endoskopie trávicího systému; Antibodies; autoimunitní nemoci; Endoscopy, Digestive System; Polyneuropathies; sérologické testy; ataxie; Ataxia; bezlepková dieta; gluten-related disorders; Celiac Disease; Glutens; Syndrome; syndrom; celiakie; Serologic Tests; Wheat Hypersensitivity; HLA-DQ Antigens; HLA-DQ antigeny; gliadin; protilátky; nemoci periferního nervového systému; Humans