„Stárnu, ale nejsem seniorkou“: Sociálne reprezentácie procesu starnutia žien - Sedláková, Tatiana; Hytych, Roman (Československá psychologie, 2015)
V súčasnosti vo väčšine európskych krajín prebieha implementácia inkluzívnych politík aktívneho starnutia. Štúdia preskúmava interpersonálne zdieľané významy procesu starnutia, ktorých nositeľkami je špecifická sociálna skupina starších žien. Členky tejto skupiny sú súčasťou občianskeho združenia, ktoré vzniklo s cieľom podporovať ženy po päťdesiatke v osobnostnom vývine a aktívnom prístupe k životu a spoločnosti. Cieľom tejto štúdie je objasniť procesy utvárania a šírenia sociálnych reprezentácií starnutia žien. Teoreticky práca vychádza zo sociálneho konštrukcionizmu, celoživotnej vývinovej psychológie a teórie životnej dráhy. Ako senzitivizujúci koncept pre poznávanie týchto významov bol využívaný štrukturálny a dialogický prístup teórie sociálnych reprezentácií. Výskumným cieľom bolo pomocou analýzy voľných asociácií a analýzy pološtrukturovaných rozhovorov zachytiť zdieľané presvedčenia, hodnoty a skúsenosti, ktoré prisudzujú ženy z vybranej sociálnej skupiny tomuto procesu. Analýza dát bola realizovaná prostredníctvom tematickej analýzy voľných asociácií a konštrukcionistického prístupu k metóde zakotvenej teórie pri analýze individuálnych rozhovorov. Analýzy poukázaly na to, že ženy z tejto sociálnej skupiny utvárajú a šíria alternatívne sociálne reprezentácie starnutia v porovnaní s reprezentáciami starnutia ako biologického úpadku a deteriorizácie. Avšak napriek podobnému obsahu, tieto sociálne reprezentácie sa líšia tiež od reprezentácií aktívneho starnutia, a to prinajmenšom v dvoch ohľadoch: proces starnutia znamená pre tieto ženy dobrovoľnú voľbu z rôznych iných možností a spôsobov starnutia a nevyhnutnou súčasťou ich sociálnych reprezentácií starnutia je ľudská konečnosť.
Keywords: Independent Living; Female; empirický výzkum; Empirical Research; sebepojetí; ženské pohlaví; Women; Aging; Self Concept; volnočasové aktivity; interpersonální vztahy; kvalita života; třetí věk; lidé; samostatný způsob života; Leisure Activities; Middle Aged; ženy; stárnutí; lidé středního věku; Interpersonal Relations; Quality of Life; aktivní stárnutí; Humans