Změny nálad při pobytu a tréninku v hypoxickém prostředí - Pernica, Jan; Opočenský, Jakub; Suchý, Jiří (Psychologie pro praxi, 2015)
Pobyty sportovců ve vyšších nadmořských výškách (1800–2200 m n. m.) jsou stále častější, ať již kvůli účasti na závodech, nebo za účelem zvýšení výkonnosti. Článek přináší souhrnný pohled na problematiku sledování emočních stavů jedince v hypoxickém prostředí jako možného indikátoru únavy sportovce. Cílem je zpracovat přehled publikovaných výzkumů zaměřených na problematiku sportovního tréninku v hypoxii, které současně sledují změny nálad pomocí dotazníku POMS (Profil stavů nálad). Úvodní část práce je věnována charakteristice tohoto dotazníku a studiím, které řeší daný problém v normoxii. Systematický přehled výzkumů ukazuje, že sledování změn stavů nálad lze využít jako jeden z indikátorů únavy také v prostředí hypoxie. Relevantních výzkumů bylo publikováno jen minimum a pro přesnější závěry by bylo vhodné realizovat další výzkumy, především pak z prostředí přirozené hypoxie.
Keywords: nadmořská výška; Physical Education and Training; Male; únava; afekt; emoce; Athletes; sportovci; Emotions; Hypoxia; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; Psychology, Sports; tělesná výchova; Affect; lidé; ženské pohlaví; Sports; Altitude; psychologie sportu; Humans; Fatigue; Surveys and Questionnaires; Female; hypoxie; sporty