Roztroušená skleróza v ordinaci praktického lékaře – její včasné rozpoznání, diagnostika a adekvátní léčba - Benešová, Yvonne (Medicína po promoci, 2015)
Roztroušená skleróza patří mezi nejčastější neurologická onemocnění, které vede k závažnému postižení a zhoršení kvality života, zejména u mladých lidí. Odhaduje se, že celosvětově postihuje asi 2,5 milionu lidí a počet nemocných stále narůstá. V posledních desetiletích došlo na základě intenzivního výzkumu k výraznému pokroku v diagnostice a léčbě tohoto onemocnění. Původní diagnostická kritéria se opírala především o klinický obraz a vyšetření mozkomíšního moku. Další vývoj laboratorních a zobrazovacích metod umožňuje rozpoznat onemocnění již ve velmi časném stadiu a tyto metody se významně uplatňují také v diferenciální diagnostice. Cílem této práce je shrnout současné vědomosti, které se týkají diagnostiky a léčby roztroušené sklerózy, a jejich uplatnění v klinické praxi. Včasné rozpoznání nemoci a zahájení účinné léčby vede k podstatnému zlepšení prognózy tohoto invalidizujícího onemocnění.
Keywords: Research; teriflunomid; Alemtuzumab; dospělí; fampridin; Magnetic Resonance Imaging; klinický obraz nemoci; Disease Attributes; natalizumab; Female; Natalizumab; mitoxantron; dimethyl fumarát; Diagnostic Imaging; Mitoxantrone; Adult; ženské pohlaví; výzkum; relabující-remitující roztroušená skleróza; lidé; Multiple Sclerosis; Neurologic Examination; mozkomíšní mok; chronicko-progresivní roztroušená skleróza; magnetická rezonanční tomografie; Multiple Sclerosis, Chronic Progressive; roztroušená skleróza; Immunomodulation; Dimethyl Fumarate; neurologické vyšetření; rehabilitace; časná diagnóza; Glatiramer Acetate; Kurtzkeho stupnice postižení; Male; progrese nemoci; fingolimod hydrochlorid; diagnostické zobrazování; glatiramer acetát; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; Methylprednisolone; Disease Progression; methylprednisolon; Rehabilitation; alemtuzumab; Early Diagnosis; neuroprotekce; interferony; Neuroprotection; diagnostická kritéria; Fingolimod Hydrochloride; Cerebrospinal Fluid; mužské pohlaví; General Practitioners; imunomodulace; Interferons; praktičtí lékaři; Humans