Populační screening kolorektálního karcinomu v České republice - Zavoral, Miroslav; Vojtěchová, Gabriela; Májek, Ondřej; Ngo, Ondřej; Grega, Tomáš; Seifert, Bohumil; Dušek, Ladislav; Suchánek, Štěpán (Časopis lékařů českých, 2016)
Kolorektální karcinom (KRK) je třetím nejčastějším zhoubným onemocněním ve vyspělých zemích a jeho incidence neustále narůstá. Tento trend má setrvalý charakter i přesto, že KRK patří mezi nejlépe prevencí ovlivnitelné malignity. Národní program screeningu KRK v České republice, zavedený v roce 2000, sleduje světové trendy vycházející z evidence based medicine. Aktuálně jsou jeho základními nástroji imunochemické testy na okultní krvácení do stolice (s kolonoskopií v případě jejich pozitivity) a screeningová kolonoskopie. Vzhledem ke stagnující účasti cílové populace bylo v lednu 2014 zavedeno cílené adresné zvaní, kdy jsou občané pravidelně vyzýváni k účasti na screeningu a jejich odezva je následně vyhodnocována. Screening, který takto organizovaně zasahuje celou cílovou populaci, nazýváme populační. Klíčová slova: kolorektální karcinom, populační screeningový program, kolonoskopie, testy na okultní krvácení, adresné zvaní
Keywords: kolorektální nádory; feces; Feces; Colorectal Neoplasms; lidé; Appointments and Schedules; korespondence jako téma; gastrointestinální krvácení; Gastrointestinal Hemorrhage; Program Evaluation; Correspondence as Topic; plošný screening; testy na okultní krvácení; Colonoscopy; hodnocení programu; Incidence; sekundární prevence; Secondary Prevention; incidence; Occult Blood; kolonoskopie; adresné zvaní; připomínače a organizéry; Mass Screening; okultní krev; Reminder Systems; schůzky a rozvrhy; Humans