Problematika zubního ošetřování u pacientů léčených novými perorálními antikoagulancii - Pošta, Petr; Hauer, Lukáš; Hrušák, Daniel; Hostička, Lubor; Andrle, Pavel; Jambura, Jan; Genčur, Jiří (LKS, 2015)
V současné době se téměř denně setkáváme v naší odborné praxi s pacienty s farmakologicky navozenou poruchou hemostázy. Invazivní ošetřování takových pacientů s sebou přináší jistá specifika. Standardně a delší dobu u nás užívaná antitrombotika jsou odborné veřejností dobře známa a zkušeností s ošetřováním pacientů s touto léčbou je dostatek. Z důvodu některých nevýhodných vlastností zavedených léčiv byly zkoumány jiné možnosti zajištění bezpečnější a účinnější antikoagulace. Již několik let jsou po celém světě užívána takzvaná nová perorální antikoagulancia (new oral anticoagulants - NOAC), která přicházejí do širšího použití i u nás. V našem odborném sdělení je zpracována historie antikoagulační léčby a postupný vývoj až k NOAC, jsou popisovány základní vlastnosti u nás dostupných zástupců NOAC, a to i ve srovnání s konvenčními léčivy, a v neposlední řadě jsou shrnuty poznatky týkající se zubního ošetřování pacientů léčených NOAC.
Keywords: antikoagulancia; dospělí; Female; Rivaroxaban; dabigatran; hemostatické techniky; Perioperative Care; Adult; ženské pohlaví; Anticoagulants; heparin; Heparin; lidé; Postoperative Care; rivaroxaban; Postoperative Hemorrhage; warfarin; Dabigatran; pooperační péče; tromboembolie; Tooth Extraction; pooperační krvácení; perioperační péče; Factor Xa Inhibitors; inhibitory faktoru Xa; Warfarin; seriová extrakce; Hemostatic Techniques; Thromboembolism; Serial Extraction; extrakce zubů; Humans