Masivní transfuzní protokol – indikace a jeho praktická aplikace - Kočí, Jaromír; Trlica, Jan; Lochman, Petr; Kočová, Eva; Dědek, Tomáš (Urgentní medicína, 2015)
Krvácení je nejčastější příčinou odvratitelného úmrtí u traumatizovaných pacientů. V článku je souhrn současných poznatků o aplikaci masivního transfúzního protokolu. V závěru je zmíněna současná praxe Oddělení urgentní medicíny FN Hradec Králové.
Keywords: ukazatel závažnosti úrazu; Shock, Hemorrhagic; diseminovaná intravaskulární koagulace; vyšetření u lůžka; Disseminated Intravascular Coagulation; Point-of-Care Systems; krvácení; převod jednotlivých krevních složek; Blood Component Transfusion; lidé; Emergency Service, Hospital; urgentní služby nemocnice; Accidents; hemoragický šok; Trauma Severity Indices; úrazy a nehody; Hemorrhage; Humans