Využitie prístrojovej techniky vo vyhľadávaní porúch vývinu chrbtice u detí školského veku - Bramušková, Jarmila; Balogová, Eva; Šprlová, Simona (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2015)
Zdravie dieťaťa je výsledkom multifaktoriálnych vplyvov, ktoré sa stali predmetom nášho záujmu pri sledovaní životného štýlu detí školského veku v súvislosti s poruchami vývinu ich chrbtice. Vďaka možnosti získať objektívne výsledky o zakrivení chrbtice špeciálnym prístrojom „Zebris“, sme získali zaujímavé výsledky. Značná časť detí mala nesprávne držanie tela. Môžeme hovoriť o funkčných poruchách chrbtice. Zamerali sme sa na prenatálny, perinatálny a postnatálny vývin dieťaťa vzhľadom na chrbticu a zisťovali sme postoj matky k dieťaťu v tomto období, ktorý bol vcelku pozitívny. Vo vzťahu k vývinu chrbtice sme hľadali rizikové faktory v životnom štýle detí školského veku. Dospeli sme k záveru, že najväčším ohrozujúcim faktorom je výrazný nedostatok pohybovej aktivity dieťaťa. Priemer celkovej aktivity alarmujúco poukazuje na počet piatich až desiatich hodín strávených aktívnym pohybom v priebehu týždňa. Z našich výsledkov prieskumu vyplýva, že by sme nemali zabúdať, že deti sú naša budúcnosť, a preto by sme sa mali snažiť o ich správne usmernenie v oblasti prevencie ich zdravia
Keywords: ultrasonografie; Musculoskeletal Development; Posture; Spinal Curvatures; nemoci páteře; Humans; Ultrasonography; páteř; školní ošetřovatelství; růst a vývoj; Life Style; Motor Activity; diagnostické techniky a postupy; pohybová aktivita; zakřivení páteře; životní styl; Surveys and Questionnaires; Growth and Development; postura těla; průzkumy a dotazníky; Spine; Diagnostic Techniques and Procedures; Spinal Diseases; lidé; dítě; Child; muskuloskeletální vývoj; School Nursing