Potenciál dlouhých nekódujících molekul RNA v diagnostice nádorových onemocnění - Gromesová, B; Kubaczková, Veronika; Bollová, Božena; Sedlaříková, Lenka; Ševčíková, Sabina (Klinická onkologie, 2016)
Dlouhé nekódující molekuly RNA (long non-coding RNA – lncRNA) jsou definovány jako molekuly o délce více než 200 nukleotidů, které jsou lokalizovány v jádře a cytoplazmě buněk. Přestože u většiny lncRNA jejich konkrétní funkce nejsou dosud známé, je evidentní, že se podílejí na celé řadě biologických procesů. LncRNA hrají klíčové role jak v transkripčních, tak v post‐transkripčních regulačních drahách a podílejí se na významných buněčných procesech, jako je proliferace, diferenciace, apoptóza a v neposlední řadě i na patogenezi různých nemocí. Svou deregulací se významně podílejí také na procesech nádorové transformace. V tomto přehledovém článku jsou popsány vlastnosti, funkce a molekulární podstata lncRNA a také jejich diagnostický potenciál. Pozornost je věnována zejména jejich využití u nejčastěji diagnostikovaných nádorových onemocnění v české populaci, a to u kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu a prostaty.
Keywords: nádory prsu; RNA dlouhá nekódující; signální transdukce; nádory prostaty; Colorectal Neoplasms; Signal Transduction; Breast Neoplasms; nádorové biomarkery; Prostatic Neoplasms; Humans; Gene Expression Regulation, Neoplastic; kolorektální nádory; RNA, Long Noncoding; lidé; regulace genové exprese u nádorů; Biomarkers, Tumor