Symptomatický myeloidný sarkóm uteru v čase diagnózy akútnej myeloblastovej leukémie – kazuistika - Martišová, Michaela; Sninská, Zuzana; Demečková, Eva; Szépe, Peter; Simonidesová, Mária; Mistrík, Martin (Transfuze a hematologie dnes, 2011)
Extramedulárna leukemická infiltrácia v podobe myeloidného sarkómu je veľmi zriedkavá, vo väčšine prípadov klinicky nemá a často preto zostáva nediagnostikovaná. Symptomatický myeloidný sarkóm sa môže manifestovať v čase diagnózy a relapsu akútnej myeloblastovej leukémie, ojedinele však s rôznym časovým odstupom predchádza prejavom základného ochorenia v kostnej dreni. Jeho manifestácia v oblasti ženského genitálneho traktu je raritná, najčastejšie popisovaná v ováriách, extrémne zriedkavý je však v cervixe a cavum uteri.
Keywords: výsledek terapie; Recurrence; Histological Techniques; histologické techniky; myeloidní sarkom; akutní myeloidní leukemie; recidiva; děložní krvácení; Treatment Outcome; Sarcoma, Myeloid; lidé; ženské pohlaví; Humans; Uterine Neoplasms; Uterine Hemorrhage; nádory dělohy; Female; lidé středního věku; Leukemia, Myeloid, Acute; Middle Aged