Iatrogenní léze ureteru v éře miniinvazivní kolorektální chirurgie - review - Martínek, Lubomír; Dostalík, Jan; Hoch, Jiří (Miniinvazívna chirurgia a endoskopia, chirurgia súčasnosti, 2015)
Iatrogenní poranění ureterů je vzácnou, ale potenciálně závažnou komplikací kolorektální chirurgie. Cílem tohoto sdělení je přehled o aktuálního stav této problematiky po zavedení laparoskopického přístupu v této oblasti z pohledu incidence, diagnostiky, prevence a ošetření včetně stručné prezentace našich výsledků.
Keywords: stenty; Urethra; kolorektální chirurgie; Intraoperative Complications; předoperační období; Colorectal Surgery; Preoperative Period; peroperační komplikace; Retrospective Studies; lidé; miniinvazivní chirurgické výkony; retrospektivní studie; uretra; Humans; Iatrogenic Disease; Minimally Invasive Surgical Procedures; Stents; iatrogenní nemoci