Screening civilizačních chorob u veřejnosti v Plzeňském kraji - Frei, Jiří; Holoubková, Jana; Slouka, David (Florence, 2016)
Činnosti v rámci primární či sekundární prevence v České republice (ČR) se u mnoha programů setkávají s různou úspěšností a efektivitou, obvykle však nižší, než by bylo pro společnost přínosné. V rámci námi provedeného šetření byl sledován zájem o nejrůznější nabízené zdravotně preventivní akce, které byly organizovány FZS ZČU v Plzni. Analýzou získaných dat bylo například zjištěno, že větší zájem o preventivní akce projevili účastníci, kteří se o nich dozvěděli od známých, přátel apod. oproti propagaci např. na internetu či z letákových akcí v MHD. Celkově větší zájem o zdravotně preventivní činnosti projevily ženy. Důležitost zdravotně preventivních akcí potvrdil i fakt, že v rámci prováděného screeningu bylo odhaleno několik osob s podezřením na hypertenzi či hyperglykémii, které o svých zdravotních rizicích neměly tušení. Pouze 2 % respondentů měla zjištěné vyšší hodnoty krevního tlaku nad 140/90 mm Hg. Nadváhou trpělo 34,3 % vyšetřovaných osob.
Keywords: životní styl; průzkumy a dotazníky; mladiství; statistika jako téma; dospělí; Humans; Data Collection; Adolescent; ženské pohlaví; Mass Screening; obezita; mužské pohlaví; Hypertension; Czech Republic; Adult; Male; Surveys and Questionnaires; Česká republika; Statistics as Topic; plošný screening; zdravotní stav; mladý dospělý; Obesity; Blood Glucose; senioři; lidé; Young Adult; Aged; Life Style; sběr dat; krevní glukóza; hypertenze; Primary Prevention; Health Status; primární prevence; Female