Vybrané aspekty kvality života pacientů s pokročilou formou chronického srdečního selhání v paliativní péči z dotazníku WHOQOL-OLD – blízké vztahy, naplnění, smrt a umírání - Novotná, Helena; Kala, Miroslav (Florence, 2016)
Adaptace na nevyléčitelné onemocnění znamená změnu hodnotových žebříčků, priorit i očekávání od života. Představa pacienta o dobré kvalitě života a jeho hodnocení aktuální kvality života je důležité z hlediska plánování lékařských, ošetřovatelských, psychologických i sociálních intervencí. Příspěvek prezentuje dílčí část výzkumu zaměřenou na subjektivní vnímání kvality života pacientů s pokročilým chronickým srdečním selháním, kterým je poskytována obecná paliativní péče.
Keywords: senioři nad 80 let; Humans; Interpersonal Relations; Aged, 80 and over; Surveys and Questionnaires; mužské pohlaví; Severity of Illness Index; stupeň závažnosti nemoci; interpersonální vztahy; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Terminally Ill; srdeční selhání; ženské pohlaví; statistika jako téma; paliativní péče; umírající; lidé; Palliative Care; Heart Failure; Quality of Life; Aged; senioři; Male; kvalita života; Female