Mimoděložní těhotenství v ultrazvukovém obraze. Kazuistiky. Retrospektivní analýza - Derbak, Alena (Česká gynekologie, 2016)
Cíl studie: Zhodnocení ultrazvukového nálezu mimoděložního těhotenství ve skupině žen vyšetřených na našem pracovišti transvaginálním ultrazvukem. Analýza případů mimoděložního těhotenství se týká sledovaného období od 1. 8. 2012. do 31. 9. 2015. Uvádíme i několik kazuistik. Typ studie: Retrospektivní analýza. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. Metodika: Metodika je založena na retrospektivním vyhodnocení anamnestických údajů, laboratorních a ultrazvukových nálezů v souboru 30 pacientek s mimoděložním těhotenstvím. Výsledky: Při první návštěvě bylo diagnostikováno transvaginálním ultrazvukem mimoděložní těhotenství v 82 %. Patologie v oblasti adnex byla vizualizovaná u 84 %. Negativní ultrasonografický nález byl popsán u 16 % žen. Výsledky našeho souboru pacientek jsou víceméně srovnatelné s jinými studiemi. Zaznamenány byly stejné rizikové faktory mimoděložního těhotenství. Závěr: Transvaginální ultrazvuk je „zlatým standardem“ v diagnostice mimoděložního těhotenství v kombinaci s dynamikou sérové hladiny β-hCG. Většina ektopických gravidit může být diagnostikována pří prvním vyšetření ještě před zahájením léčby v raném stadiu. KLÍČOVÁ SLOVA: mimoděložní těhotenství, diagnostika, transvaginální ultrazvukové vyšetření, β-hCG
Keywords: dospělí; retrospektivní studie; Humans; mimoděložní těhotenství; Salpingectomy; ultrasonografie prenatální; mladý dospělý; salpingektomie; Adult; Chorionic Gonadotropin; výsledek terapie; Pregnancy, Ectopic; Ultrasonography, Prenatal; Treatment Outcome; ženské pohlaví; lidé; choriogonadotropin; Retrospective Studies; Young Adult; Female