Přidružená onemocnění a jejich význam pro prognózu akutního srdečního selhání – AHEAD score - Špinar, Jindřich; Špinarová, Lenka; Pařenica, Josef (Kardiologická revue, 2016)
Výskyt srdečního selhání má neustále vzrůstající tendenci především v důsledku stárnutí populace a výrazně zlepšené péči o akutní koronární syndromy. Ekonomická náročnost léčby srdečního selhání dnes ve vyspělých evropských zemích představuje 1–2 % veškerých nákladů do zdravotnictví. Akutní srdeční selhání je klinický syndrom s nízkým minutovým výdejem, hypoperfuzí tkání, zvýšeným plicním tlakem v zaklínění a s městnáním v tkáních. Příčina může být kardiální i nekardiální, trvalá i přechodná a může vést k trvalému poškození srdce s následným rozvojem chronického srdečního selhání. Prognóza onemocnění je závažná. U nemocných s akutním srdečním selháním při infarktu miokardu je hospitalizační mortalita 17 % a roční mortalita 30 %. Prognózu nemocného samozřejmě nejvíce určuje závažnost srdečního selhání. Významnou roli ale hrají i přidružená onemocnění. Popisujeme tzv. AHEAD klasifikaci, která pomocí hodnocení nejzávažnějších komorbidit klasifikuje nemocné do šesti skupin, kdy nemocní s jednou a méně komorbiditami mají relativně příznivou prognózu s roční mortalitou do 20 % (vč. hospitalizační) a nemocní se čtyřmi a více komorbiditami naopak velmi špatnou prognózu s roční mortalitou nad 50 %. Klíčová slova: srdeční selhání – komorbidity – AHEAD skóre
Keywords: Acute Disease; srdeční selhání; hodnocení rizik; Hospital Mortality; stupeň závažnosti nemoci; Registries; akutní nemoc; prognóza; Severity of Illness Index; AHEAD skóre; Heart Failure; lidé; Risk Factors; mortalita v nemocnicích; Prognosis; proporcionální rizikové modely; Proportional Hazards Models; Risk Assessment; odds ratio; registrace; Humans; metody pro podporu rozhodování; rizikové faktory; Decision Support Techniques; Odds Ratio