Psychologické aspekty zvládání akutní porodní bolesti - Raudenská, Martina; Javůrková, Alena (Bolest (Praha, Print), 2016)
Někteří lidé se na bolest adaptují dobře, zatímco jiní ne; podobné je to se zvládáním porodní bolesti. Právo ženy tišit porodní bolest i přes moderní technický pokrok v medicíně předpokládá nabídnout rodícím ženám i nefarmakologické prostředky zvládání bolesti a specifické zvládací strategie. Ženy samotné během porodu používají pro zvládání bolesti řadu copingových strategií. Předporodní vzdělávání poskytuje ženám příležitost připravit se před porodem na bolesti, které jsou s ním spojené. Nicméně se obvykle uskutečňuje na základě jen minimálního odkazu na literaturu, která se zabývá psychologickými faktory ovlivňujícími zážitek bolesti. Tento přehledný článek se proto snaží ukázat, jak může současný vývoj psychologických poznatků tuto péči zlepšit. Zejména oblast copingových strategií, faktory ovlivňující jejich využívání v praxi a efektivitu. Článek proto vychází z literatury, která se zabývá jak zvládáním akutní bolesti, tak zvládáním bolesti při porodu. V úvodu definuje coping, zaměřuje se především na aktivní copingové strategie (kognitivní i behaviorální) a jejich efektivnost při zvládání porodní bolesti. Zdůrazňuje posílení těch, které jsou při zvládání porodní bolesti adaptivnější, protože množství i typy strategií užitých ke zvládání porodní bolesti jsou velmi individuální a mohou být velmi pestré. Článek dále popisuje některé kognitivní teorie, které vnímají záměr chování jako klíčový prediktor pro výběr copingových strategií, a postoje lékaře, jež mohou výběr copingových strategií ovlivnit. V závěru článek zdůrazňuje nutnost plánování copingových strategií ke zvládání porodní bolesti a shrnuje vliv psychologických poznatků na zlepšení předporodního vzdělávání žen. Apeluje na nutnost promyšleného systému předporodní přípravy, kde by se zvládací dovednosti vyučovaly. Shrnuje doporučení pro realizaci efektivního předporodního vzdělávání: rozšířit copingové strategie o strategie založené na kognitivní bázi. Pomoci ženám najít a pochopit podstatu jejich vlastních zvládacích stylů včetně všech vzorů katastrofizování bolesti a objevit jejich vlastní zvládací strategie pro zvládání porodní bolesti. Posílit pocity vlastní zdatnosti pomocí praktické výuky a upevnit je pomocí podpory lektora. Pomoci ženě uskutečnit plán, který povede ke změně kontextu porodní bolesti. Aktivně podpořit posílení využívání copingových strategií také ze strany partnera rodičky. Výše uvedené předpokládá velmi úzkou spolupráci porodníka, anesteziologa, klinického psychologa, porodní asistentky a dalších zdravotníků při předporodní přípravě. Jsme si vědomi, že některá doporučení v tomto článku nebudou vždy uskutečnitelná za všech podmínek. Čtenáři ale předkládáme takový pohled na zvládání porodní bolesti, který by mohl posílit multidisciplinární péči nejen o rodičku, ale i těhotné a ženy po porodu.
Keywords: Patient Education as Topic; Prenatal Education; Physician-Patient Relations; Physician's Role; Female; porodní děj; Adaptation, Psychological; ženské pohlaví; role lékaře; lidé; chování; Labor, Obstetric; vzdělávání pacientů jako téma; těhotenství; příprava pro nastávající rodiče; psychologická teorie; kognice; adaptace psychologická; matky; porodní bolesti; Labor Pain; Mothers; prenatální péče; Psychological Theory; Cognition; Prenatal Care; vztahy mezi lékařem a pacientem; Pregnancy; Behavior; Humans