PET/CT vyšetření u pacientů s karcinomem prostaty - Ptáčník, Václav; Kubinyi, Jozef (Urologie pro praxi, 2016)
Karcinom prostaty (PC) je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů u mužů. Vyšetření karcinomu prostaty včetně jeho recidiv či metastáz pomocí konvenčních zobrazovacích metod je většinou relativně málo senzitivní. Nejčastěji používané radiofarmakum pro pozitronovou emisní tomografii (PET), fluorodeoxyglukóza, vykazuje při zobrazování karcinomu prostaty rovněž nízkou senzitivitu. V současné době je v ČR dostupný fluorem značený cholin (FCH), který je citlivý především při zobrazování kostních a měkkotkáňových metastáz karcinomu prostaty a stává se proto významným diagnostickým prostředkem především při posuzování relapsu karcinomu prostaty.
Keywords: cholin; radioizotopy fluoru; Bone Neoplasms; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; Tomography, X-Ray Computed; Choline; radiofarmaka; fluorodeoxyglukosa F18; lidé; staging nádorů; Sensitivity and Specificity; nádory kostí; nádory prostaty; senzitivita a specificita; Prostatic Neoplasms; Male; Radiopharmaceuticals; Fluorine Radioisotopes; počítačová rentgenová tomografie; pozitronová emisní tomografie; Fluorodeoxyglucose F18; mužské pohlaví; 18F-fluoromethylcholin; Neoplasm Staging; Positron-Emission Tomography; Humans