Komplikace léčby kolorektálního karcinomu - Zavoral, Miroslav; Grega, Tomáš; Suchánek, Štěpán (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Léčba kolorektálního karcinomu (KRK) vyžaduje multidisciplinární přístup s účastí gastroenterologa, chirurga, patologa, onkologa a radiologa. Možnosti léčby jsou závislé na stadiu nemoci, celkovém stavu pacienta a také molekulární charakteristice nádoru. V rámci předoperační péče se léčebné postupy u karcinomu konečníku mírně liší od léčby karcinomu tlustého střeva. V případě metastatického KRK jsou možnosti léčby jednotné, použití kombinace chirurgické a cílené systémové léčby. Každá léčebná modalita KRK je zatížená rizikem komplikací. Proto je nezbytné s každým pacientem probrat prospěch a rizika navrhované léčby. Prezentujeme dvě kazuistiky pacientů s KRK, u kterých léčba vedla k dosažení remise i za cenu významných komplikací.
Keywords: radioterapie; radiační poranění; chirurgie trávicího traktu; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Lung Neoplasms; cystitida; adenokarcinom; perforace střeva; Cecal Neoplasms; Intestinal Perforation; Anastomosis, Surgical; střevní obstrukce; Chemotherapy, Adjuvant; Crohn Disease; Radiation Injuries; mužské pohlaví; nádory jater; nádory plic; Adenocarcinoma; nádory rekta; netěsnost anastomózy; Crohnova nemoc; Ileostomy; anastomóza chirurgická; Colorectal Neoplasms; výsledek terapie; Digestive System Surgical Procedures; Postoperative Complications; nádory ilea; Liver Neoplasms; Treatment Outcome; nádory slepého střeva; Colitis; ileostomie; ženské pohlaví; pooperační komplikace; Anastomotic Leak; kolorektální nádory; presakrální sinus; lidé; Cystectomy; adjuvantní chemoterapie; cystektomie; Radiotherapy; Rectal Neoplasms; dehiscence anastomózy; Male; Cystitis; Ileal Neoplasms; kolitida; Intestinal Obstruction; Female