Gliomy limbického a paralimbického systému, technika a výsledky resekcí - Bartoš, Robert; Němcová, Veronika; Radovnický, Tomáš; Sejkorová, Alena; Malucelli, Alberto; Orlický, Michal; Třebický, Ferdinand; Sameš, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Gliomy limbického a paralimbického systému představují anatomicky a tím pádem i operačními přístupy unikátní skupinu mozkových nádorů. Mikrochirurgie v kombinaci s moderními perioperačními postupy zvyšuje šance na radikální odstranění těchto gliomů. Z hlediska lokalizace je dělíme do tří základních skupin: 1. gliomy inzuly, 2. amygdalohippokampálního komplexu a 3. cingula. V minimonografii se věnujeme anatomii i funkci limbického a paralimbického systému a v návaznosti na ni představujeme ucelený pohled na jednotlivé neurochirurgické přístupy k těmto oblastem. Maximální resekce za zachování funkční integrity mozku je předpokladem následné smysluplné onkologické léčby. Taktéž prezentujeme výsledky operací našeho pracoviště ve smyslu morbidity a radikality za posledních sedm let.
Keywords: dospělí; gliom; limbický systém; Microsurgery; Female; hipokampus; Limbic System; mikrochirurgie; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; mladý dospělý; inzula; cingulum; nádory mozku; lidé; Limbic Lobe; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; Treatment Outcome; Glioma; neurochirurgické výkony; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Male; amygdala; Aged; Amygdala; Young Adult; cingulární gyrus; Brain Neoplasms; limbická korová oblast; Hippocampus; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Gyrus Cinguli; Retrospective Studies; Middle Aged; Humans