Neurosarkoidóza u muže středního věku – kazuistika - Žurková, Monika; Otruba, Pavel; Lošťáková, Vladimíra; Tüdös, Zbyněk; Kolek, Vítězslav; Kriegová, Eva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Sarkoidóza je multisystémové onemocnění granulomatózního charakteru neznámé etiologie, které velmi vzácně postihuje nervový systém. Granulomatózní proces může postihovat všechny struktury centrální i periferní nervové soustavy. Neurosarkoidóza má špatnou prognózu a léčbu je nutno zahájit v časných stadiích. Uvádíme kazuistiku muže středního věku s diagnostikovanou sarkoidózou nitrohrudních uzlin a plicního parenchymu, u kterého s časovou latencí 10 let došlo k rozvoji kardiálního a neurologického postižení. Bylo diagnostikováno postižení periferního nervového systému charakteru periferní neuropatie a symptomatika zadních míšních provazců asociované se základním onemocněním sarkoidózou. Byla nasazena léčba kortikoidy, která vedla ke zmírnění neuropatických obtíží. Pacient je v současnosti na udržovací dávce kortikoidů, vykazuje nízkou aktivitu plicního onemocnění a neurologický nález se během doby sledování nezměnil. Sdělení obsahuje přehled základních diagnostických a léčebných algoritmů u pacientů se stanovenou diagnózou neurosarkoidózy, vč. prvních zkušeností s novými biologickými preparáty při léčbě tohoto raritního, ale velmi závažného onemocnění.
Keywords: plicní sarkoidóza; Magnetic Resonance Imaging; prednison; Thiamine; Central Nervous System Diseases; Peripheral Nervous System Diseases; Sarcoidosis, Pulmonary; pregabalin; lidé; Neurologic Examination; Pregabalin; Drug Therapy, Combination; magnetická rezonanční tomografie; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Prednisone; thiamin; neurologické vyšetření; bronchoalveolární laváž; Electromyography; Male; progrese nemoci; nemoci centrálního nervového systému; Disease Progression; ataxie; Bronchoalveolar Lavage; kombinovaná farmakoterapie; Ataxia; lidé středního věku; spinální ataxie; mužské pohlaví; Middle Aged; elektromyografie; nemoci periferního nervového systému; Humans