Perspektivy buněčné terapie v oftalmologii. 1., Využití kmenových buněk v regeneraci poškozeného povrchu oka - Javorková, Eliška; Holáň, Vladimír (Česká a slovenská oftalmologie, 2016)
Přirozenou obnovu rohovkového epitelu zajišťuje populace limbálních kmenových buněk (LSC), které se nacházejí v bazální části limbálního epitelu. Pokud je zdroj LSC poškozen nebo nefunkční, dochází k deficitu LSC a k chronickým zánětům, zjizvení a konjunktivizaci rohovky. Terapie může spočívat v transplantaci limbální tkáně, laboratorně kultivovaných limbálních epitelů či nově i v transplantaci vhodných autologních buněk včetně mezenchymálních kmenových buněk, buněk epitelu orální sliznice nebo kmenových buněk vlasového folikulu. Velkého pokroku bylo dosaženo nejen v oblasti výzkumu vhodných buněčných typů, ale i ve vývoji vyhovujících nosičů pro přenos a růst buněk na poškozenou rohovku.
Keywords: hojení ran; Primary Cell Culture; Epithelium, Corneal; rohovka; Cell- and Tissue-Based Therapy; buněčná a tkáňová terapie; Corneal Diseases; Humans; Transplantation, Autologous; poškození povrchu oka; nemoci rohovky; Mesenchymal Stem Cell Transplantation; Tissue Scaffolds; autologní transplantace; Re-Epithelialization; epitelové buňky; lidé; Cells, Cultured; transplantace kmenových buněk; Wound Healing; Corneal Injuries; primární buněčná kultura; Stem Cells; Cornea; rohovkový epitel; transplantace mezenchymálních kmenových buněk; tkáňové podpůrné struktury; Epithelial Cells; kultivované buňky; regenerace; reepitalizace; Stem Cell Transplantation; kmenové buňky; orální slizniční epiteliální buňky; poranění rohovky; Regeneration