Klinické projevy experimentální autoimunitní uveitidy - Klímová, Alžběta; Seidler Štangová, Petra; Svozílková, Petra; Kučera, Tomáš; Heissigerová, Jarmila (Česká a slovenská oftalmologie, 2016)
Úvod: Autoimunitní uveitida je závažné zrak ohrožující onemocnění, které u části pacientů zůstává rezistentní ke konvenční imunosupresivní anebo biologické léčbě. Výzkum z posledních let zlepšil terapeutické možnosti tohoto onemocnění a významný podíl na tomto vývoji má základní výzkum na experimentálních modelech. Cílem této práce je prezentovat klinické a histologické projevy zánětu na modelu experimentální autoimunitní uveitidy (EAU) u myši. Metodika: EAU byla indukována u myší kmene C57BL/6 subkutánní aplikací IRBP (interphotoreceptor retinoid binding protein) v kompletním Freundově adjuvans a pertusovým toxinem aplikovaným intraperitoneálně. Intenzita zánětu byla hodnocena in vivo pomocí speciálního zobrazovacího systému s využitím otoskopu. Bulby byly enukleovány post mortem 35. den po indukci EAU a intenzita zánětu hodnocena histologicky barvením kryořezů metodou hematoxylin-eozin. Výsledky: Fotodokumentace zobrazuje klinické projevy uveitidy in vivo i histologické známky zánětu získané post mortem. Závěr: Zavedení stabilního a reprodukovatelného modelu EAU umožňuje podrobně studovat imunopatogenetické mechanismy zánětu a jejich cílenou regulaci. Podobnost zánětlivých změn s nálezy pacientů se zadní uveitidou autoimunitní etiologie umožňuje výsledky výzkumu na tomto experimentálním modelu aplikovat v humánní medicíně.
Keywords: Disease Models, Animal; modely nemocí na zvířatech; myši; autoimunitní nemoci; experimentální autoimunitní uveitida; sklivec; oční proteiny; Autoimmune Diseases; Photography; Mice; Retinol-Binding Proteins; zadní uveitida; Uveitis, Posterior; proteiny vázající retinol; myši inbrední C57BL; Eye Proteins; Mice, Inbred C57BL; Fundus Oculi; retina; Otoscopy; Retina; fotografování; fundus oculi; otoskopie; Vitreous Body