Naše skúsenosti s vyšetrením respiračných svalov pre potreby klinickej rehabilitácie - Kubincová, Anna; Takáč, Peter; Legáth, Ľubomír; Perečinský, Slavomír (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2016)
Cieľ: Zistiť vzťahy medzi funkciou respiračných svalov objektivizovanej metódou merania oklúznych tlakov a klasickými funkčnými spirometrickými parametrami. Súbor: 51 pacientov spĺňajúci kritéria diagnózy silicosis pulmonum. Metodika: Parametre hodnotenia sily dýchacích svalov na základe hodnotenia oklúznych tlakov: ústny oklúzny tlak za 0,1 s inspíria (P0,1), respiračná kapacita (P0,1/PImax), parametre štandardného spirometrického vyšetrenia. Výsledky: Zistili sme signifikantné vzťahy medzi parametrami ústneho oklúzneho tlaku za 0,1 s inspíria (P0,1), respiračnou kapacitou (P0,1/PImax) a parametrami spirometrického vyšetrenia % VC , FEV1 a % FEV1. Záver: Na základe týchto zistení predpokladáme širšie využitie metódy merania oklúznych tlakov vo všetkých oblastiach medicíny, kde je potrebná objektivizácia funkcie respiračných svalov, vrátane rehabilitačnej medicíny. Kľúčové slová: ústny oklúzny tlak, funkčné vyšetrenie pľúc, pľúcna rehabilitácia
Keywords: Spirometry; lidé; ústní okluzní tlak dýchacích svalů; Aged, 80 and over; Pulmonary Ventilation; Mouth; neparametrická statistika; Aged; silikóza; ústa; Respiratory Muscles; lidé středního věku; plicní ventilace; senioři nad 80 let; Respiratory Function Tests; senioři; spirometrie; respirační funkční testy; Statistics, Nonparametric; dýchací svaly; Middle Aged; Silicosis; Humans