Myocardial perfusion imaging in coronary artery disease - Kostkiewicz, Magdalena (Cor et Vasa (Brno), 2015)
Radionuklidové zobrazování perfuze myokardu (myocardial perfusion imaging, MPI) lze použít k prokázání přítomnosti ischemické choroby srdeční (ICHS), stratifi kaci rizika i k vedení léčby pacientů s již potvrzeným onemocněním. Uvedená metoda je schopna lokalizovat hemodynamicky významné stenózy koronárních tepen i zhodnotit rozsah a závažnost jejich obstrukce podle přítomnosti a rozsahu defektů perfuze. Normální výsledek MPI znamená nepřítomnost koronární obstrukce, a tedy i klinicky významného onemocnění. Předností vyšetření srdce metodou PET je oproti SPECT její vyšší prostorové a časové rozlišení i nižší radiační zátěž pacienta. Zdá se, že hybridní vyšetření srdce kombinací SPECT nebo PET s údaji z CT nabízí přesnější a spolehlivější diagnostické a prognostické informace o pacientech se středně vysokým rizikem rozvoje ICHS. V poslední době byl zaznamenán významný pokrok ve smyslu přesnější kvantifi kace průtoku krve myokardem a koronární průtokové rezervy. Několik studií rovněž prokázalo, že kombinace zobrazení apoptózy a tvorby matrixových metaloproteináz může být prospěšná při zobrazování nestabilních plátů a vyhledání skupin asymptomatických pacientů s vysokým rizikem, pro něž znamená vyšetření zobrazovací metodou největší přínos.
Keywords: Meta-Analysis as Topic; Electrocardiography; hodnocení rizik; klinické zkoušky jako téma; Coronary Artery Disease; Risk Assessment; Tomography, Emission-Computed, Single-Photon; jednofotonová emisní výpočetní tomografie; Positron-Emission Tomography; pozitronová emisní tomografie; metaanalýza jako téma; Myocardial Perfusion Imaging; zobrazování myokardiální perfuze; Myocardial Ischemia; nemoci koronárních tepen; zátěžový test; Exercise Test; lidé; Humans; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; ischemická choroba srdeční; elektrokardiografie; Clinical Trials as Topic