Imaging in coronary artery disease. Cardiac magnetic resonance - Śpiewak, Mateusz (Cor et Vasa (Brno), 2015)
Zobrazovací metody u ischemické choroby srdeční je třeba považovat za nástroj podporující léčbu pacienta. Zobrazovací metody pomáhají lékařům stanovit diagnózu přesněji a následně je účinněji léčit. U pacientů s ischemickou chorobou srdeční je rozhodovací proces nutno stále zdokonalovat. Důvodem pro tento přehled možností uvedené metody jsou zvyšující se počty pracovišť s vybavením pro magnetickou rezonanci srdce (cardiac magnetic resonance, CMR), pacientů podstupujících vyšetření metodou CMR i množství důkazů pro použití CMR jak u pacientů se stabilní ischemickou chorobou srdeční, tak s akutními koronárními syndromy. I když jsou aplikace ve výzkumu a technický vývoj pro pokrok v oblasti zobrazování velmi významné, pro pacienty i lékaře jsou naprosto zásadní různé možnosti využití této metody v klinické praxi; tyto možnosti jsou předmětem tohoto článku.
Keywords: Exercise Test; Coronary Artery Disease; akutní koronární syndrom; nemoci koronárních tepen; zobrazování myokardiální perfuze; Risk Assessment; Myocardial Ischemia; hodnocení rizik; Acute Coronary Syndrome; Humans; Myocardial Perfusion Imaging; magnetická rezonanční tomografie; zátěžový test; Magnetic Resonance Imaging; lidé; ischemická choroba srdeční