Vzťahové a interpersonálne špecifiká životnej pohody v súvislosti s pracovným výkonom zamestnancov kontaktných center - Tomanová Čergeťová, Ivana; Bošiaková, Lucia (Psychologie a její kontexty, 2015)
Náš výskum je zameraný na skúmanie viacerých súvislostí medzi interpersonálnymi a vzťahovými charakteristikami zamestnancov kontaktných centier, pracovným výkonom, pracovnou spokojnosťou a životnou pohodou. Výskumu sa zúčastnilo 176 osôb, z toho 116 žien (65,91%) a 60 mužov (34,09%). Vekové rozpätie bolo od 21 rokov do 56 rokov (priemerný vek – 29,78 rokov). Priemerná dĺžka obsadenia pracovnej pozície telefónneho operátora bola 14 mesiacov. Najvýznamnejšiu časť zamestnancov tvorili pracovníci v trvalom pracovnom pomere / TPP – 54,55% (N = 96), následne pracujúci dohodou / DVP – 40,91% (N = 72), študenti na brigáde / DBPŠ – 3,41% (N = 6) a živnostníci / SZČO – 1,14% (N = 2). Kvantitatívne a kvalitatívne dáta sme získavali štandardizovanými dotazníkmi s-E.M.B.U, ICL, MSQ, SWLS a SPWB, otvorenými otázkami a otázkami týkajúcimi sa všeobecných údajov o osobe. Výsledky výskumu poukazujú na viaceré súvislosti medzi vzťahovými a interpersonálnymi charakteristikami a pracovnou spokojnosťou, ktorá výrazne súvisí so životnou pohodou. Rovnako sme overili súvislosti uvedených premenných s pracovnou výkonnosťou a snažili sme sa o tvorbu optimálnych typológií, ktoré sú charakteristické pre zamestnancov pracujúcich v kontaktných centrách.
Keywords: Psychometrics; Empirical Research; Male; Interpersonal Relations; pracovní uspokojení; statistika jako téma; muži; Adult; interpersonální vztahy; Object Attachment; dospělí; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; Men; Women; ženy; lidé; osobní uspokojení; psychometrie; ženské pohlaví; Work Performance; Humans; Job Satisfaction; pracovní výkon; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic; Female; lidé středního věku; empirický výzkum; Personal Satisfaction; připoutání k objektu; Middle Aged