Problémy s přizpůsobením v prostředí ústavní péče - Novotný, Jan Sebastian (Psychologie a její kontexty, 2015)
Příspěvek se zaměřuje na analýzu přítomnosti problémů s přizpůsobením u dospívajících z prostředí ústavní péče a srovnání s populací adolescentů, kteří vyrůstali v rodinném prostředí. Výzkum byl realizován u 499 dospívajících (285 z prostředí ústavní péče a 214 z rodinného prostředí) ve věku 13–21. K zjištění přítomnosti problémů s přizpůsobením byl použit dotazník Youth Self Report. Výsledky ukázaly, že dospívající v ústavní péči dosahují ve všech oblastech vyšších průměrných hodnot, tj. projevují větší problémy s přizpůsobením. Také zastoupení jednotlivých diagnostických kategorií pro jednotlivé typy problémů ukazuje větší zastoupení ne–normálních pásem (hraniční, klinické) u dospívajících v ústavní péči, především v rámci hraničního pásma. Největší rozdíly se projevily v dimenzích Problémy s myšlením a dimenzi Porušování norem. MANOVA analýza následně potvrdila existenci signifikantních rozdílů mezi oběma skupinami dospívajících, většina rozdílů ale měla pouze malou sílu. V míře přítomnosti problémů s přizpůsobením se tak obě skupiny až na výše zmíněné dimenze příliš neliší.
Keywords: ženy; muži; Humans; Orphanages; Men; sociální přizpůsobení; psychosociální deprivace; mladý dospělý; Personality Inventory; Surveys and Questionnaires; kognice; mužské pohlaví; osobnostní dotazník; Adolescent; Women; průzkumy a dotazníky; Psychosocial Deprivation; mladiství v ústavní péči; ženské pohlaví; citová vazba; Cognition; lidé; mladiství; Adolescent, Institutionalized; dětský domov; Male; Young Adult; Social Adjustment; Female