Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství - Palánová, Blanka; Spáčilová, Jana; Lefnerová, Danuše; Matějová, Halina (Výživa a potraviny, 2016)
Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.
Keywords: dospělí; Listeriosis; listeriové infekce; těhotenství; Toxoplasmosis; kontaminace potravin; Humans; Patient Education as Topic; Health Knowledge, Attitudes, Practice; mladý dospělý; Listeria monocytogenes; Food Contamination; Toxoplasma; zdraví - znalosti, postoje, praxe; Surveys and Questionnaires; Adult; vzdělávání pacientů jako téma; průzkumy a dotazníky; Food Handling; manipulace s potravinami; toxoplazmóza; ženské pohlaví; Foodborne Diseases; lidé; Pregnancy; nemoci přenášené potravou; stravovací zvyklosti; Attitude to Health; Young Adult; Feeding Behavior; postoj ke zdraví; Female