Astma bronchiale - Paráková, Zdeňka (Practicus, 2003)
Prevalence bronchiálního astmatu stále stoupá, a tak postavení praktického lékaře v diagnostice, edukaci a léčbě astmatu má stále větší důležitost. V článku jsou rozebrány možnosti praktického lékaře v diagnostice astmatu. Jsou popsány výhody monitorace vrcholové výdechové rychlosti v diagnostice či monitorování tíže AB, nové klasifikace tíže nemoci podle současné léčby a klinických příznaků, možností stupňovité léčby a nutnosti léčby akutní exacerbace zvýšením dávek IKS či perorálními steroidy per os. Nemalý důraz je kladen i na edukační činnost praktických lékařů.
Keywords: Child; dítě; Asthma; Adult; stupeň závažnosti nemoci; Animals; Mites; dospělí; lidé; Practice Guidelines as Topic; bronchiální astma; Humans; zvířata; roztoči; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Severity of Illness Index