Enzalutamid a abirateron v léčbě metastatického kastračně refrakterního karcinomu prostaty po předchozí chemoterapii - Richter, Igor; Dvořák, Josef; Hejzlarová, Věra; Chalupa, Jiří; Sochor, Marek; Stankuš, Ivo; Barsová, Lucie; Holíková, Marta; Förster, Jiří; Bartoš, Jiří (Klinická onkologie, 2016)
Cíl: Enzalutamid a abirateron představují novou možnost terapie metastatického kastračně rezistentního karcinomu prostaty (metastatic castration-resistant prostate cancer – mCRPC). Cílem předkládané práce je retrospektivní analýza klinických zkušeností, léčebných výsledků a vzájemné porovnání obou preparátů u pacientů s mCRPC, kteří byli předléčeni chemoterapií v rámci našeho onkologického centra. Pacienti a metody: Bylo hodnoceno celkem 32 pacientů s mCRPC. Všichni pacienti byli předléčení minimálně jednou linií chemoterapie. Enzalutamidem bylo léčeno 23 pacientů, devět pacientů bylo léčeno abirateronem. Hodnotili jsme celkové přežití i přežití bez známek progrese. Výsledky: Při mediánu sledování 6,5 měsíce jsme u pacientů léčených enzalutamidem pozorovali celkem 10 progresí onemocnění (43,47 %). Celkem zemřelo osm pacientů k datu hodnocení (34,78 %). U pacientů léčených abirateronem jsme pozorovali celkem pět progresí onemocnění (55,56 %), jeden pacient zemřel (11,11 %). V rámci hodnocení celkového přežití nebyl prokázán statisticky významný rozdíl mezi skupinou pacientů léčených enzalutamidem a skupinou pacientů léčených abirateronem (HR 0,2362, 95% CI 0,0295– 1,8942; p = 0,102). V rámci hodnocení přežití bez známek progrese nebyl prokázán statisticky významný rozdíl mezi skupinou pacientů léčených enzalutamidem a skupinou pacientů léčených abirateronem (HR 0,9853, 95% CI 0,2934– 3,308; p = 0,939). Závěr: Naše retrospektivní studie prokázala podobnou účinnost enzalutamidu a abirateronu u pacientů s mCRPC, kteří byli předléčení chemoterapií.
Keywords: senioři nad 80 let; metastázy nádorů; přežití bez známek nemoci; krevní nemoci; retrospektivní studie; Humans; Prednisone; Disease-Free Survival; lidé středního věku; Middle Aged; Aged, 80 and over; Androstenes; Hematologic Diseases; Kaplanův-Meierův odhad; fenylthiohydantoin; mužské pohlaví; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; hematologická toxicita; prednison; Disease Progression; Neoplasm Metastasis; Phenylthiohydantoin; nádory prostaty rezistentní na kastraci; lidé; analýza přežití; nežádoucí účinky léčiv; Aged; Prostatic Neoplasms, Castration-Resistant; senioři; progrese nemoci; androsteny; Male; Retrospective Studies; Survival Analysis; Kaplan-Meier Estimate