Závažné život ohrozujúce parazitárne ochorenie pečene komplikované disemináciou do pľúc - Rosoľanka, Róbert; Antolová, Daniela; Nováková, Elena; Bartošová, V (Gastroenterologie a hepatologie, 2016)
Alveokokóza je život ohrozujúca tkanivová parazitóza spôsobená larválnym štádiom pásomnice Echinococcus multilocularis. Môžeme ju zaradiť medzi helmitozoonózy, tzn. parazitózy prenosné zo zvieraťa na človeka, kde človek hrá úlohu akcidentálneho hostiteľa. Primárna lokalizácia parazita je výlučne v pečeni, pričom v ojedinelých prípadoch môže dôjsť k sekundárnej diseminácii z primárneho ložiska v pečeni a vzniku sekundárnej formy alveokokózy. Sekundárna forma alveokokózy sa najčastejšie vyskytuje v pľúcach a mozgu. Kazuistika prezentuje 21-ročného pacienta s alveolárnou echinokokózou pečene komplikovanou sekundárnou pľúcnou formou alveokokózy. Autori zdôrazňujú potrebu dôkladného vyšetrenia pľúc a CNS zobrazovacími vyšetreniami.
Keywords: Diagnosis, Differential; Hepatectomy; hepatektomie; Tomography, X-Ray Computed; diferenciální diagnóza; počítačová rentgenová tomografie; mužské pohlaví; hospitalizace; Young Adult; lidé; Echinococcosis, Hepatic; Echinococcosis, Pulmonary; echinokokóza plic; Humans; echinokokóza jater; mladý dospělý; Hospitalization; Male