Zuby múdrosti v etiológii terciárneho stesnania. Mýtus alebo medicína založená na dôkazoch? - Lysý, Juraj; Suchancová, Blanka; Pintešová, Soňa; Nádaždyová, Anna; Novák, Bohuslav (LKS, 2016)
Predkladaný prehľadový článok analyzuje súčasný stav poznatkov o etiológii terciárneho stesnania, predovšetkým s dôrazom na vplyv zubov múdrosti v tomto procese. Výsledky relevantných štúdii poukazujú na multifaktiorálnu etiológiu najmä pod vplyvom rastových zmien splanchnokránia a adaptívnych procesov v oklúzii. Extrakcia zubov múdrosti v zmysle prevencie terciárneho stesnania nie je vedecky opodstatnená a z tohto dôvodu sa nedoporučuje.
Keywords: Tooth; Incisor; řezáky; Mandible; meziální putování zubů; lidé; Molar, Third; zuby; molár třetí; Mesial Movement of Teeth; Humans; mandibula