Mikroskopická analýza transplantovaných zubů a hlodavců - Langová, Petra; Žváčková, Ivana; Navrátil, Michal; Krejčí, Přemysl; Štembírek, Jan (Ortodoncie, 2016)
Transplantace zubů je ve stomatologii dlouho známou technikou, která byla zdokonalena v posledních desetiletích. Některé parametry úspěšného přenosu zubu můžeme hodnotit přímo u lidí. V soudobém výzkumu však nadále hrají důležitou roli zvířecí modely, které umožňují pozorovat změny ve tkáních na molekulární i buněčné úrovni. Zvířecí modely navíc přispívají k optimalizaci postupů u alotransplantací a kryoprezervacízubů. Tento článek je zaměřen na hodnocení transplantovaných zubů mikroskopickými metodami, zejména buněčných pochodů a molekulárních markerů souvisejících s regenerací měkkých tkání a tvorbou tvrdých tkání u myšís cílem shrnout a doplnit nejaktuálnější poznatky a možnosti výzkumu.
Keywords: Animals; Cryopreservation; apoptóza; Regeneration; Cell Physiological Phenomena; Apoptosis; Tooth; fyziologie buňky; homologní transplantace; autologní transplantace; Mice; morfologické a mikroskopické nálezy; kryoprezervace; myši; regenerace; modely nemocí na zvířatech; zuby; Disease Models, Animal; krysa rodu Rattus; Transplantation, Homologous; Histological Techniques; zvířata; Transplantation, Autologous; histologické techniky; Morphological and Microscopic Findings; Rats