Psychobiologická teorie v kontextu poruch osobnosti a well-being - Hublová, Veronika; Ustohal, Libor; Stehnová, Iva; Přikrylová Kučerová, Hana (Psychiatrie pro praxi, 2016)
Poruchy osobnosti včetně komorbidity jsou v psychiatrické praxi velice časté a jejich diagnostika i léčba zůstává v mnoha ohledech výzvou. Cílem příspěvku je představit základní aspekty psychobiologické teorie temperamentu a charakteru a využití z ní odvozeného sedmifaktorového dimenzionálního modelu osobnosti jako podpůrné diagnostické metody poruch osobnosti v psychiatrické praxi s doporučeními pro jejich terapii a well-being pacienta.
Keywords: Character; Personality Disorders; Personality; testování osobnosti; charakter; Humans; Temperament; poruchy osobnosti; Personality Assessment; dysfunkce osobnosti; Personality Inventory; osobnost; Psychiatric Status Rating Scales; osobnostní dotazník; psychiatrické posuzovací škály; lidé; Psychological Theory; temperament; psychologická teorie