Radioterapie primárních kostních nádorů - Zitterbartová, Jana (Ortopedie, 2016)
Nejčastěji se vyskytujícími primárními kostními nádory jsou osteosarkom, Ewingův sarkom, chordom a chondrosarkom. Jejich léčba vyžaduje multimodální přístup, resekabilita je významným prognostickým faktorem. Radioterapie má v lokální léčbě primárních kostních nádorů svoji definovanou roli. Je standardní součástí terapie u Ewingova sarkomu v případě neresekability, neradikálního odstranění tumoru nebo špatné histologické odpovědi na neoadjuvantní léčbu. U chordomů a chondrosarkomů je indikována kurativní radioterapie v případě inoperability primárního nádoru či při makroskopickém pooperačním reziduu. Biologická povaha těchto nádorů vyžaduje užití vysoké celkové dávky 60 až 78 Gy. U osteosarkomu, historicky pokládaného za radiorezistentní nádor, se dnes jeví ozáření ve vybraných klinických situacích rovněž jako racionální, především v případě neradikálních zákroků. Vždy je zvažován prospěch z léčebného ozáření proti rizikům jeho akutních a pozdních nežádoucích účinků.
Keywords: Neoplasms, Bone Tissue; Osteosarcoma; osteosarkom; celková dávka radioterapie; lidé; chondrosarkom; Radiotherapy Dosage; nádory kostní tkáně; chondrom; Chondroma; Chondrosarcoma; Radiotherapy; Sarcoma, Ewing; Humans; radioterapie; Ewingův sarkom