Metabolické zmeny po bariatrických/metabolických operáciách - Holéczy, Pavol; Bužga, Marek; Figurová, E (Forum diabetologicum, 2016)
Bariatrická chirurgia je vo svete dostatočne známa a známy je aj jej vplyv na redukciu hmotnosti. Od koncentrácie na redukciu hmotnosti sa v novom miléniu presúva pozornosť na vplyv chirurgickej intervencie na komorbidity. Jednotlivé typy operácií majú rozdielne metabolické dôsledky, rozdielny vplyv na hormóny tráviaceho traktu a rôznym spôsobom ovplyvňujú základné metabolické procesy. Najvýznamnejší je pozitívny efekt na diabetes mellitus II. typu. Novo sú definované typy operácií podľa cieľa, s ktorým sa indikujú. Taktiež sú stanovené kritériá, podľa ktorých sa hodnotí prínos operácie v liečbe diabetu 2. typu. Autori predkladajú prehľad najdôležitejších metabolických zmien na základe literárnych údajov a výsledkov svojej vlastnej práce.
Keywords: bariatrická chirurgie; obezita; Diabetes Mellitus, Type 2; Bariatric Surgery; bariatrie; Gastric Bypass; Obesity; Humans; Metabolic Diseases; metabolické nemoci; lidé; diabetes mellitus 2. typu; žaludeční bypass; Bariatrics