Infekce způsobené Shiga toxin-produkujícími Escherichia coli u dětí - Karnišová, Lucia; Fencl, Filip; Marejková, Monika; Malina, Michal; Zieg, Jakub; Bláhová, Květa (Československá pediatrie, 2016)
Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) jsou celosvětovými původci průjmového onemocnění a nejčastější příčinou vzniku hemolyticko-uremického syndromu (HUS) u dětí. Manifestace infekce STEC je různorodá. Zahrnuje průjmová onemocnění různé tíže, od nekomplikovaného průjmu přes hemoragickou kolitidu, až po rozvoj závažného systémového onemocnění – HUS, který patří mezi nejčastější příčiny akutního poškození ledvin zejména u malých dětí. Vzhledem k možné progresi průjmu v život ohrožující stav by měli být všichni lékaři ošetřující pacienty s průjmovým onemocněním obeznámeni s epidemiologií, patogenezí a klinickými příznaky infekce způsobené těmito bakteriemi. Článek pojednává o historii, epidemiologii, klinických aspektech a diagnostice infekcí STEC.
Keywords: Hemolytic-Uremic Syndrome; Acute Kidney Injury; infekce vyvolané Escherichia coli; Humans; Child; Serogroup; Enterohemorrhagic Escherichia coli; lidé; Escherichia coli Infections; akutní poškození ledvin; Diarrhea; Anemia, Hemolytic; shiga-toxigenní Escherichia coli; dítě; feces; séroskupina; enterohemoragická Escherichia coli; Shiga-Toxigenic Escherichia coli; zdroje nemoci; Feces; průjem; Disease Reservoirs; Thrombocytopenia; trombocytopenie; hemolyticko-uremický syndrom; hemolytické anemie