Flexibilní endoskopie horních dýchacích cest v léky navozeném spánku - Kubíčková, Jaroslava; Babiarová, V; Jor, Ondřej; Novák, Vilém; Matoušek, Petr; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2016)
Obstrukční spánková apnoe (OSA) je charakterizovaná opakovanými epizodami částečného nebo úplného uzávěru horních dýchacích cest během spánku. Diagnostickým, ale i léčebným problémem je určení místa (lokalizace), kde dochází k obstrukci horních dýchacích cest. V posledních letech se do popředí dostává tzv. spánková endoskopie (drug-induced sleep endoscopy – DISE). Spánková endoskopie je jednoduše proveditelná, bezpečná vyšetřovací metoda, pomocí níž lze objektivizovat místo/a obstrukce horních dýchacích cest (HDC) během uměle navozeného spánku. Velkým přínosem DISE je právě individuální analýza HDC u každého pacienta, což umožňuje specifickou a cílenou léčbu dle lokalizace a stupně obstrukce HDC, a tímto vyšší úspěšnost léčby pacientů s chrápáním a OSA.
Keywords: Respiratory Tract Diseases; Airway Obstruction; Sleep Apnea Syndromes; Sleep; Respiratory System; endoskopie; Endoscopy; lidé; obstrukce dýchacích cest; dýchací soustava; nemoci dýchací soustavy; Humans; Propofol; propofol; syndromy spánkové apnoe; spánek