Karcinom penisu a operace šetřící tkáň penisu – současné trendy - Eldefrawy, A; Culkin, D. J (Urologické listy, 2016)
Karcinom penisu je vzácně se vyskytující zhoubné urologické onemocnění, jehož příčinu vzniku ovlivňuje celá řada faktorů. Ve většině případů je nádor penisu tvořen buňkami spinocelulárního karcinomu, existují však nejrůznější varianty tohoto onemocnění. Díky neustálému zdokonalování diagnostických zobrazovacích vyšetření i operačních technik došlo k redukci morbidity související s léčbou. Operace šetřící tkáň penisu je zavedenou technikou pro léčbu karcinomu penisu, která je pro pacienty přijatelnější než klasická operace. Cílem tohoto článku je poskytnout podrobný přehled založený na nejnovějších poznatcích týkajících se přirozeného vývoje karcinomu penisu a diagnostických modalit a přístupů, které umožňují maximální zachování tkáně penisu.
Keywords: Neoplasm Staging; staging nádorů; diagnostické zobrazování; Humans; Penile Neoplasms; mužské pohlaví; Male; lidé; Urologic Surgical Procedures, Male; Diagnostic Imaging; urologické chirurgické výkony u mužů; glansektomie; nádory penisu